Przepisy

9 . Rigatoni con zucchine e zefferano / Rurki z cukinią i szafranem
 
Składniki dla 4 osób :
  • • 400 g makaronu rigatoni
  • • 2 średnie cukinie
  • • 1/2 cebuli
  • • 4 łyżki oliwy extra virgine
  • • 1 g nitek szafranu
  • • 80 g tartego parmezanu
  • • 1/2 szklanki wody
  • • natka pietruszki
TECHNIKA PRZYGOTOWANIA
Na patelnię wlewamy oliwę i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Kroimy cukinie na cienkie długie plastry, odrzucając pozostałą skórę, a następnie w cienkie słupki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię wraz z uprzednio zeszkloną na oliwie cebulą. Jeśli temperatura oliwy okaże się za wysoka, wlewamy odrobinę ciepłej wody, by nie przypalić cukinii. Dusimy wszystko przez 7-8 min, a następnie dodajemy szafran, rozpuszczony w ciepłej wodzie. Gotujemy makaron al dente i po odcedzeniu dodajemy do sosu. Mieszamy delikatnie z tartym parmezanem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
zobacz :