Przepisy

18 . Conchigliette e fagioli / Makaron conchigliette z czerwoną fasolą
 
Składniki dla 4 osób:
  • • 100 g bekonu
  • • 1000 g pulpy pomidorowej
  • • 50 g cebuli
  • • 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • • 3 puszki fasolki konserwowej czerwonej
  • • bazylia
  • • papryka ostra ( peperoncino )
  • • sól do smaku
  • Ciasto:
  • • 400 g semola
  • • 4 jaja
  • • 40 g soli
TECHNIKA PRZYGOTOWANIA
Wyrabiamy ciasto i produkujemy makaron używając miksera cooking chef z przystawką do makaronu conchigliette. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy także pokrojoną w kostkę cebulę, a w międzyczasie 1 puszkę fasolki blenderujemy na puszystą masę i dodajemy do podsmażonych składników. Na koniec wlewamy pulpę pomidorową i dopełniamy składniki wodą (ok. 700 ml). Następnie dokładamy liście bazylii w całości i solimy do smaku . Gotujemy na delikatnym ogniu przez ok.1 godzinę mieszając od czasu do czasu. Przygotowany makaron conchigliette gotujemy około 4 minuty ( tak, aby był lekko twardy – bardziej niż al dente ). Odcedzamy i dodajemy do garnka z sosem. Ponownie gotujemy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną papryke ostrą ( w ilości wg uznania ) i wykładamy na talerze dekorując listkiem bazylii.
zobacz :