Przepisy

16 . Spaccatelli alla carbonara classico / Makaron spaccatelli z klasycznym sosem z jajka i parmezanu.
 
Składniki dla 4 osób:
  • • 100 g pancetta ( boczek lub bekon )
  • • 160 g parmigiano reggiano
  • • 2 jaja
  • • 4 żółtka jaj
  • • natka pietruszki
  • • sól, pieprz do smaku
  • Ciasto:
  • • 400 g semola
  • • 4 jaja
  • • 40 g soli
TECHNIKA PRZYGOTOWANIA
Wyrabiamy ciasto i produkujemy makaron używając miksera cooking chef z przystawką do makaronu spaccatelli. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pancettę pokrojoną w kostkę. W miseczce mieszamy jajka całe i żółtka z parmezanem i pieprzem oraz pokrojoną natką pietruszki. Przygotowany makaron spaccatelli gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do podsmażonego boczku. Następnie łączymy z przygotowanym sosem jajecznym. Mieszamy całość, podsmażając delikatnie przez ok.1 minutę. Solimy wg uznania (należy pamiętać, iż parmezan jest słony, wiec dodajemy tylko niewielką ilość soli). Wykładamy na talerze dekorując listkiem natki pietruszki.
zobacz :