Przepisy

11 . Salmone al vapore con pesto di rucola / Łosoś gotowany na parze z pesto z rukoli
 
Składniki dla 4 osób :
  • • 4 filety z łososia ( po 150 g )
  • • 250 g rukoli
  • • 40 g orzeszków pinii
  • • 100 ml oliwy extra virgine
  • • 5 kaparów
  • • 4 listki sałaty radicchio
  • • 6 filecików anchois w oliwie
  • • sól
TECHNIKA PRZYGOTOWANIA
Gotujemy filety łososia na parze przez 8-10 minut ( bez wcześniejszego solenia). W tym czasie przygotowujemy pesto. Do miksera wkładamy opłukana i wysuszona rukolę, orzeszki piniowe, kapary i anchois. Miksujemy, dolewając powoli oliwę, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Wykładamy ugotowanego łososia na talerze, polewamy pesto z rukoli oraz oliwą i dekorujemy liskami radicchio.
zobacz :